logo buren bijzonder met toren

Kunst- & Cultuurroute, locatie 06 — Molen Prins van Oranje, Molenwal 7, Buren

Mirjam de Jonge

Menselijk bewustzijn onderscheidt zich in een aantal eigenschappen van dierlijk bewustzijn. Deze eigenschappen zijn de mogelijkheid tot zelfreflexie, introspectie, een ik- besef, corticale leer- en geheugenfuncties (Het best leert men als het aanbod aansluit bij de natuurlijke begaafdheid) en wilsfuncties. Alles in het leven is ontwikkeling. Veel gebeurt dat ook in relatie van een persoon met zijn/ haar omgeving .

In mijn eigen ontwikkeling speelt ook het spanningsveld tussen ‘ wanneer ben ik helemaal mezelf? ’ en ‘wanneer blokkeer ik mezelf door aanpassing?’

Ik begin mijn werk meestal vanuit het idee dat ik een mooie abstracte vorm ga maken. Na verloop van tijd kom ik dan toch weer uit op menselijke vormen en verhoudingen. ‘Ver- houdingen’ uiten zich ook in houdingen. Deze houdingen vertellen veel over wat zich afspeelt in het bewustzijn.

Wanneer staat iemand voor zijn/ haar idealen? Wanneer ‘verdwijnt’ iemand naast de ander? Wat houdt een onderlinge balans in?

Mijn werk gaat dus doorgaans over de mens of over de mens en zijn omgeving. Over de drama-driehoek waar we in een rol van slachtoffer, redder of aanklager kunnen kruipen, maar ook over de verantwoordelijke, zelfbewuste mens.

Routekaart: locatie 06

Adres: Molen Prins van Oranje, Molenwal 7, Buren

© burenbijzonder |   | vormgeving: roodvos.nl